“VRIJWILLIGERSWERK IS GOED VOOR JE LICHAAM EN GEEST, HET GEEFT NIEUWE ENERGIE!”

Alber Merkon

Vrijwilligersorganisatie: Wijkracht AVEM

Ik ben 58 jaar en sinds 2019 werkzaam als vrijwilliger bij de AVEM-groepen. Ik kom uit Syrië. Ik ben positief ingesteld en denk in kansen. In Syrië was ik na mijn universitaire studie werkzaam als ingenieur. In 2000 ben ik als vluchteling naar Nederland gekomen. Ik kreeg een prachtige baan bij Panalytical in Almelo, een bedrijf voor wetenschappelijke instrumenten en diensten. In 2016 werd ik helaas ziek en ben ik geopereerd aan mijn hoofd om een hypofysetumor te verwijderen. Helaas ben ik daarna nooit meer de oude geworden en werd ik afgekeurd voor mijn werk. Omdat het niet goed voor je lichaam en geest is om altijd maar thuis te zitten, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Ik vind het leuk om mensen te helpen en Ik hou van sporten en schaken.

Waarom vrijwillige inzet bij AVEM

Ik ben AVEM-begeleider geworden van 2 groepen omdat ik het belangrijk vind dat ouderen met een migratieachtergrond meedoen en onderdeel zijn van onze samenleving. Bij de AVEM- ontmoetingsgroepen komen ouderen die nauwelijks Nederlands spreken. De bezoekers krijgen hier, in eigen taal, informatie over de actuele zaken en voorlichting over de Nederlandse cultuur en regelgeving. We praten over van alles en het is hier ook altijd gezellig. Het helpt mensen om nieuwe sociale contacten op te bouwen. Daarnaast leren zij over zaken die van belang zijn bij het ouder worden.

Wat maakt dit vrijwilligerswerk zo leuk

Veel mensen met een migratieachtergrond hebben psychisch-somatische problemen en voelen zich eenzaam. De bezoekers van onze groepen kijken iedere dag uit naar dit wekelijkse uitstapje. Voor mij breekt de zon door als ze binnenkomen met een blij gezicht. Door het geven van aandacht, gezelligheid en hulp ben ik voor hen van betekenis. Dit geeft mij nieuwe energie. Ook het organiseren van uitstapjes buiten Hengelo is dankbaar om te doen, van bijvoorbeeld een uitstapje naar de Tweede Kamer wordt zichtbaar genoten.

Wat wil je zeggen tegen de mensen die nadenken over vrijwilliger inzet

“VRIJWILLIGERSWERK IS GOED VOOR JE LICHAAM EN GEEST, HET GEEFT NIEUWE ENERGIE!”

Nog geen account?
Schrijf je binnen 2 minuten in!
Account aanmaken