"PROBEER HET EENS UIT!"

Naam: Matthieu Raeven

Vrijwilligersorganisatie: Carintreggeland

Ik ben 75 jaar. Ik ben geduldig, toegankelijk en houd rekening met anderen. Mijn hobby's zijn hardlopen, lezen en bridge. Ik kan mijzelf gelukkig prijzen dat ik de halve marathon nog prima kan lopen. Voor mijn pensionering was ik leraar biologie en medische vakken op zowel het HBO als MBO. Vanaf 2018 ben ik als vrijwilliger werkzaam bij Carintreggeland.

Waarom vrijwillige inzet bij Carintreggeland

Mijn partner begon in 2015 te dementeren. Het ziekteproces is geleidelijk aangegaan. Eerst had ik het niet door. We hadden al bijna 30 jaar een latrelatie en waren gek op elkaar. Op een gegeven moment was ze niet meer in staat om alleen te wonen. Om toch goed voor haar te kunnen zorgen ben ik bij haar ingetrokken en werd ik 24/7 mantelzorger. Ze werd in januari 2018 opgenomen op een gesloten afdeling van Humanitas Carintreggeland, waar ze echt op haar plek was. Ik kwam iedere dag op bezoek. Het professionele team vond ik geweldig en ik bouwde echt een band met ze op. Ik heb hier veel geleerd over dementie, ouderenzorg en de laatste fase. Mijn partner kwam in september 2018 te overlijden. Hierna ben ik de afdeling blijven bezoeken, nu niet als mantelzorger maar als vrijwilliger. Een paar keer per week bezoek ik een gesloten afdeling, ik schenk er koffie en maak een praatje met de bewoners. Ook bezoek ik met deze bewoners speciale activiteiten en ga regelmatig mee met uitstapjes. Eén keer per week wandel ik mee met de wandelclub voor bewoners van Humanitas. Na afloop drinken we dan een kopje koffie of, als het warm is trakteren we ons zelf op een ijsje.

Wat maakt dit vrijwilligerswerk zo leuk

Dit werk geeft zin aan mijn bestaan, geeft veel voldoening en het gevoel dat ik iets nuttigs doe. De muziekmiddagen brengen mij en de bewoners een extra beleving. Zo ook die ene middag: Er werden in de grote zaal, door een orkestje ‘liedjes uit de oude doos ’gespeeld. Ik zat er met 6 dementerende bewoners. Een aantal van hen begon spontaan mee te zingen, terwijl je normaal geen gesprek meer met hen kunt voeren. Eén bewoner raakte zo ontroerd door de muziek, dat er tranen van pure emotie over zijn wangen bungelden. Een prachtige ervaring!

Wat wil je zeggen tegen mensen die nadenken over vrijwillige inzet

"PROBEER HET EENS UIT!"

Nog geen account?
Schrijf je binnen 2 minuten in!
Account aanmaken