Meer weten over het vinden van vrijwilligerswerk? Bekijk hieronder de meest gestelde vragen.
Hoe vind ik vrijwilligerswerk?
In vrijwel alle steden en dorpen is er een organisatie bezig met het ondersteunen van vrijwilligers en organisaties. In Borne, Haaksbergen en Hengelo doet Wijkracht dit. Wij coördineren het vrijwilligerswerk. Dat doen we met een (online) vacaturebank, met coaching, informatie en advies voor organisaties en meer. Het is natuurlijk ook mogelijk om via je eigen netwerk een vrijwilligersfunctie te vinden. Bijvoorbeeld bij de sportvereniging van je kind of via de buurman die actief is bij de plaatselijke muziekvereniging.
Heb je zelf al een voorkeur voor het soort vrijwilligerswerk dat je wilt doen? Informeer dan eens om je heen.
Hoe zit dat met de vrijwilligersvergoeding?
Er zijn verschillende manieren om de eventuele onkosten die je maakt, vergoed te krijgen: via declaraties of via een vrijwilligersvergoeding. Bij declaraties schiet jij de kosten voor en krijg je die achteraf terug. Je moet de bewijzen voor deze kosten bewaren en levert deze in bij de vrijwilligersorganisatie. Sommige organisaties vinden het te lastig om alle kosten achteraf te berekenen of willen een kleine waardering geven aan hun vrijwilligers. Daarvoor bestaat de vrijwilligersvergoeding. Dat is een vaste vergoeding per uur, maand of jaar voor je vrijwilligerswerk. Deze vergoeding mag niet hoger zijn dan 4,50 per uur, 150 euro per maand of 1500 euro per jaar. De grens die als eerste bereikt is, telt. Je hoeft deze vergoeding niet op te geven bij de belastingdienst, als het echt om een vrijwilligersvergoeding gaat en onder deze bedragen blijft.
Of je een vrijwilligersvergoeding ontvangt en hoeveel, is afhankelijk van de functie en de afspraken die je maakt met de organisatie/vereniging waar je de werkzaamheden uitvoert. Wil je hier meer over weten, stel gerust je vragen bij ons.
Ik ben niet altijd op een vast moment beschikbaar. Kan ik dan ook vrijwilligerswerk doen?
Jazeker, kan dat! Vrijwilligerswerk bestaat in vele soorten en maten. Zo zijn er klussen voor een korte periode en voor een langere tijd. Taken die wekelijks terugkomen of taken die alleen in een bepaalde tijd van het jaar om extra handjes vragen. In een aantal gevallen is het werk ook digitaal (en vanaf een willekeurige locatie) uit te voeren. Belangrijk is dat jij aangeeft wat je beschikbaarheid is. Dan kan de organisatie hier rekening mee houden.
Hoe weet ik of het vrijwilligerswerk bij me past?
Vind je het lastig om te bepalen welk werk en welke taken bij je passen? De medewerkers van Wijkracht kijken graag met je mee om samen te bepalen wat bij je past. We hebben een groot aantal voorbeelden van functies en in een gesprek achterhalen we wat bij je past en waar jij blij van wordt.
Als ik mezelf aanmeld bij een organisatie, hoe gaat het dan verder?
Je reageert zelf op een vacature uit de vacaturebank. Daarna volgt meestal een kennismakingsgesprek met de organisatie. Daarin kijk je of het klikt en of de taken en gevraagde tijdsinvestering passen bij wat jij wilt en de organisatie nodig heeft. Zit dat allemaal goed? Dan volgt er vaak een vrijwilligerscontract. Daarna ga je aan de slag.
Wil je meer weten over de wetten en regels? Neem dan even een kijkje op de website van vrijwilligerswerk.nl.